De geschiedenis van IJzerland: van hobby tot grote speler in metaalrecycling

IJzerland heeft een interessante geschiedenis die begint met een eenvoudig idee en groeit tot een bekend bedrijf in metaalrecycling en afbraakwerken. Het verhaal van IJzerland laat zien hoe hard werk, vernieuwing en aandacht voor duurzaamheid het bedrijf hebben vormgegeven.

1987: Het begin

Het verhaal van IJzerland begon in 1985 toen Ive, de oprichter van IJzerland, startte met het verzamelen van oud ijzer. Met enkel een fiets reed hij rond in zijn omgeving om metaalafval op te halen. Het was een bescheiden start, maar Ive had een duidelijk doel voor ogen: metaalafval op een verantwoorde manier recycleren. Het extra centje dat hij ermee kon verdienen was natuurlijk ook mooi meegenomen.

 

1991: Officiële start

In 1991 werd IJzerland officieel opgericht. Dit markeerde ook de start van de containerverhuur, waarmee het bedrijf zijn diensten uitbreiden. Ive kon nu grotere hoeveelheden metaalafval ophalen en verwerken, wat een belangrijke stap voorwaarts betekende voor het jonge bedrijf. Tot op de dag van vandaag blijft het mogelijk om gratis een container te laten plaatsen om grote hoeveelheden schroot op deze manier tot bij IJzerland te krijgen.

 

1994: Eerste groei

Een belangrijk moment kwam in 1994, toen de eerste werknemer in dienst kwam bij IJzerland. Het bedrijf was niet langer een eenmanszaak en kon meer opdrachten aan. Al snel volgde een nieuwe uitbreiding: in 1995 begon IJzerland met industriële afbraakwerken. Hierbij gingen Ive en zijn medewerker metaalconstructies zoals onder andere opslagtanks, machines en productielijnen ontmantelen.

 

2002: Verhuis naar Olen

Met de groeiende activiteiten had IJzerland meer ruimte nodig. In 2002 verhuisde het bedrijf naar een depot in Olen. Deze nieuwe locatie bood de nodige ruimte om de werkzaamheden verder uit te breiden en efficiënter te maken.

 

2010: Duurzame stap naar Wommelgem

Een belangrijke ontwikkeling in het verhaal van IJzerland was de verhuis naar Wommelgem in 2010. Deze verhuis was een bewuste keuze voor meer duurzaamheid: de nieuwe locatie aan het Albertkanaal maakte ecologisch transport over water mogelijk. Hiermee toonde IJzerland aan dat het serieus werk maakte van zijn belofte om milieuvriendelijk te werken.

Deze mindset is blijven bestaan want in 2020 investeerden we in onze eerste volledig elektrische kraan, een stap die perfect past binnen onze inzet voor het milieu. Met deze kraan besparen we jaarlijks aanzienlijk veel ton CO2! De kraan zorgt ervoor dat metaalafval efficiënt naar de schaar wordt gebracht of direct wordt geladen voor transport via de waterwegen. Zo maken we onze processen niet alleen duurzamer, maar dragen we ook actief bij aan een groenere toekomst.

 

IJzerland nu

Vandaag is IJzerland een succesvol recyclingbedrijf dat laat zien dat goed voor het milieu zorgen ook goed kan zijn voor de zaak. Ive's oorspronkelijke idee, begonnen met niet meer dan een fiets, is uitgegroeid tot een goed draaiend bedrijf met aandacht voor duurzaamheid. Met moderne machines en een goed team werkt IJzerland aan een schonere toekomst.

 

Het verhaal van IJzerland toont aan dat een klein initiatief kan uitgroeien tot iets groots. Vandaag is IJzerland een belangrijke speler in de sector en dit zonder zijn waarden te verliezen.

Andere blogs

Hoe verloopt het binnenbrengen van oude metalen?

Ben je van plan om je oude metalen weg te doen en benieuwd hoe het proces bij ons in zijn werk gaat? Bij IJzerland zorgen we voor een eenvoudige, snelle en eerlijke ervaring, of je...

De voordelen van oude metalen recycleren voor je portemonnee én het milieu

Heb je thuis of op je werk oude metalen liggen waar je niks meer mee doet? Misschien vraag je je af of het de moeite waard is om ze te recyclen. Het korte antwoord: absoluut! Oude metalen...

De 5 winstgevende metalen waar jij het meeste met verdient

Wist je dat je geld kan verdienen door je oude metalen in te leveren? En het is ook goed voor het milieu. Of je nu thuis oude metalen hebt liggen of je voor je bedrijf zoekt naar manieren...

Het verschil tussen ferro- en non-ferrometalen: wat moet je weten?

Ferro- en non-ferrometalen: twee termen die je waarschijnlijk al eens hebt gehoord, maar wat betekenen ze precies? We leggen graag het verschil uit, hoe je ze herkent en wat hun belangrijkste...